Download 1
Global Organic Textile Standard

Je hebt vast weleens het keurlabel GOTS voorbij zien komen. Benieuwd naar wat dit label inhoudt? Wij leggen het je uit middels een quiz!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Start quiz
 

Waar moet kleding aan voldoen om het GOTS keurmerk te mogen voeren?
 

Uit hoeveel procent biologisch geproduceerde materialen moet een kleding stuk bestaan om een GOTS certificaat te krijgen?
Wie controleert of je voldoet aan de vereisten van GOTS?
Antwoorden

Waar voldoet onze kleding aan, zodat we het GOTS keurmerk mogen voeren?

Juiste antwoord: Onze kleding:

1. Heeft een biologische oorsprong van de grondstoffen

2. Is ecologisch geproduceerd

3. Is maatschappelijk verantwoord geproduceerd.

Uit hoeveel procent biologisch geproduceerde materialen moet een kleding stuk bestaan om een GOTS certificaat te krijgen?

Juiste antwoord: Tussen de 70-100% procent van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaan.

Wie controleert of je voldoet aan de vereisten van GOTS?

Juiste antwoord: De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen, aangeduid door diverse nationale overheden.

GOTS certificaat

Dit is een van de meest nagestreefde certificaten. Een certificaat die de merkeigenaars met volle trots presenteren en dat is met een reden. Het GOTS certificaat is een wereldwijd certificeringsstelsel voor de textielindustrie en internationaal erkend. GOTS staat voor Global Organic Textile en is een zeer omvangrijk keuringssysteem die ketendiep gaat om ervoor te zorgen dat in alle schakels van het productieproces op een duurzame wijze wordt gewerkt.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De GOTS certificatie houdt in dat de kleding gemaakt is van gecertificeerde biologisch katoen en dat tevens het gehele productieproces (spinnen, breien, verven, printen, snijden, naaien, etc.) gecertificeerd is volgens de standaard. Er worden tijdens het vervaardigen van stoffen geen schadelijke chemicaliën gebruikt en de werkomstandigheden van de arbeiders worden gecontroleerd. Het behalen van dit certificaat betekent dat het gehele productieproces, van de teelt van de katoenvezel tot en met de uiteindelijke verwerking tot kleding (inclusief verven, printen, wassen, verpakken en distributie) is uitgevoerd op een biologische, maatschappelijk verantwoorde en milieuvriendelijke manier. Ook wordt er in de hele keten o.a. gekeken naar hoe men omgaat met chemicaliën, waterverbruik en waterzuivering, daarvoor zijn aanvullende eisen en regels op toepasbaar.

Goed om te weten: 

Op het label staat voor hoeveel % biologische vezels zijn gebruikt, de certificerende partij, en het licentie nummer. Een product moet minimaal van 95% biologisch materiaal zijn gemaakt om als biologisch te worden gecertificeerd. Wanneer een kledingstuk gemaakt is met biologische bestanddelen, dan moet minimaal 70% van het materiaal biologisch zijn.

bron: sustainable fashion gift card